istoria-tis-archeas-tiiras

Ιστορία της Αρχαίας Θήρας

Η ιστορία της Σαντορίνης -Santorini private tour- συνδέεται στενά με τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του νησιού. Η μορφή και η πρόοδος του νησιού κατά τη διάρκεια των αιώνων είναι το αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητάς του, ειδικά της μαζικής προϊστορικής έκρηξης που άφησε το νησί ερημωμένο για μερικούς αιώνες. Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν ξανά στο νησί ήταν οι Φοίνικες τον 13ο αιώνα π.Χ., οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Καλλιστή (= το πιο όμορφο) καθώς γοητεύτηκαν από την εξαιρετική ομορφιά του.

Περίπου έναν αιώνα αργότερα, οι Δωριείς από τη Σπάρτη εγκαταστάθηκαν στο νησί και το ονόμασαν Θήρα από τον βασιλιά τους, τη Θήρα. Κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα π.Χ., η Σαντορίνη ήταν δωρική αποικία και ο οικισμός της Αρχαίας Θήρας στο Μέσα Βουνό ήταν το κέντρο της. Η Σαντορίνη μαζί με τις νοτιοανατολικές ακτές του Αιγαίου, την Κρήτη, τη Μήλο και την Κύπρο, ήταν ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής.

Αν και η Σαντορίνη ήταν μια κλειστή κοινότητα, επηρεάστηκε ελαφρώς από τα γειτονικά νησιά και ακολούθησε τις εξελίξεις. Ως αποτέλεσμα, η Σαντορίνη υιοθέτησε το φοινικικό αλφάβητο για γραπτά ελληνικά και αργότερα οι κάτοικοι άρχισαν να κάνουν επαφές με άλλες ελληνικές περιοχές. Το 630 π.Χ. οι Σαντορίνοι έκαναν την πρώτη και μοναδική αποικία τους στην Αφρική, την Αρχαία Πόλη της Κυρήνης, και μετά από αυτό μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας, πιθανώς επτά χρόνια, έπληξε το νησί.

Αρχαία Θήρα

Η δεύτερη πιο σημαντική ιστορική περίοδος στην ιστορία της Σαντορίνης συνδέεται με την Αρχαία Θήρα, η οποία αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο αρχαίο πολιτισμό. Η Αρχαία Θήρα βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Μέσα Βουνό που βρίσκεται ανατολικά του Προφήτη Ηλία και χωρίζει τα παράκτια χωριά Περίσσα και Καμάρι.

Έχει ύψος περίπου 365 μέτρα και έτσι αποτελεί εξαιρετικό σημείο παρατήρησης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος και οι απότομες πλαγιές του προσφέρουν φυσική οχύρωση. Αυτή η στρατηγική θέση ήταν το ιδανικό μέρος για τους Λακεδαιμονικούς αποίκους να χτίσουν την πόλη τους. Έφτασαν τον 8ο αιώνα π.Χ. μαζί με τον βασιλιά τους Θήρα και ονόμασαν το νησί Θήρα προς τιμήν του.

Σε αυτό το σημείο υπήρχαν επίσης πολλά δομικά υλικά και οι μοναδικές φυσικές πηγές στο νησί. Αυτή η οχυρωμένη τοποθεσία εκτιμήθηκε αργότερα από την Πτολεμαϊκή δυναστεία και τον 4ο αιώνα π.Χ. ήταν η ναυτική και στρατιωτική βάση της Αιγύπτου.

Μέσα Βουνό

Οι ανασκαφές στο Μέσα Βουνό, που ξεκίνησαν το 1896 από έναν γερμανό βαρόνο και συνεχίστηκαν το 1961 από Έλληνες αρχαιολόγους, αποκάλυψαν έναν οικισμό της ελληνιστικής περιόδου. Υπήρχε ένας κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος, πολλά μικρότερα μονοπάτια και ένα σύστημα αποχέτευσης. Τα δημόσια κτίρια ήταν κατασκευασμένα από ασβεστόλιθο, ενώ τα ιδιωτικά μικρά, ασύμμετρα πέτρες.

Δύο νεκροταφεία, ένα θέατρο, αγορές, ειδωλολατρικοί ναοί, χριστιανικές εκκλησίες, λουτρά και περισσότερα δημόσια κτίρια έχουν επίσης ανακαλυφθεί και δείχνουν μια εξελιγμένη κοινωνία όπου η θρησκεία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η Θήρα ήταν το θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο του νησιού.

Πολιτισμός και Τέχνες στην Αρχαία Θήρα

Η τέχνη δεν καλλιεργήθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι Σπαρτιάτες ήταν συντηρητικοί άνθρωποι που δεν ενθάρρυναν την ανάπτυξη των τεχνών και της εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν αξιοσημείωτα αντικείμενα κεραμικής και πλαστικών τεχνών. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια ασταθή και συντηρητική κοινωνία, επηρεάστηκε από τις πολιτιστικές εξελίξεις και είχε εμπορικούς δεσμούς με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, την Κρήτη, την Κύπρο, την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κόρινθο και ακόμη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, η Θήρα ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που υιοθέτησε το φοινικικό αλφάβητο ως βάση της ελληνικής γραφής. Μια μακρά περίοδος ξηρασίας οδήγησε τους κατοίκους της Θήρας να δημιουργήσουν τη μοναδική αποικία τους στην Αφρική το 630 π.Χ., την αρχαία πόλη της Κυρήνης, που ήταν ένας λαμπρός πολιτισμός που λάμπει στις τέχνες και την εκπαίδευση

Μέσα σε αιώνες η αρχαία πόλη της Θήρας πέρασε και ένδοξους και ταραγμένους καιρούς. κατοικήθηκε και κατακτήθηκε από διάφορους πολιτισμούς. Η παρακμή του ξεκίνησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν οι κάτοικοι άρχισαν σταδιακά να κατοικούν στις ακτές του νησιού καθώς προσφέρουν μια πιο βολική καθημερινή ζωή.

Επισκεφθείτε την Αρχαία Θήρα

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν αυτήν την περασμένη δόξα εξερευνώντας ένα μεγάλο μέρος της Αρχαίας Θήρας που έχει ανασκαφεί. Μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο στην κορυφή του Μεσα Βουνού προσφέρει επίσης υπέροχη θέα στο λαμπερό Αιγαίο Πέλαγος. Επιπλέον, μια μεγάλη συλλογή από αγάλματα, πήλινα ειδώλια, αγγεία, αγγεία και άλλα αντικείμενα και αντικείμενα μπορούν να βρεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών, το οποίο αξίζει μια επίσκεψη για τα μοναδικά ευρήματα που εκθέτει.

Τέλος, ένας Κούρος (αρχαίο ελληνικό άγαλμα ενός νεαρού άνδρα) γνωστός ως Απόλλων της Θήρας, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Δύο ακόμη από αυτά, από τον 7ο αιώνα π.Χ., μπορούν να θαυμάσουν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Φηρών.

Απολαύστε τις διακοπές στη Σαντορίνη και μάθετε περισσότερα για την ιστορία της!

Δείτε περισσότερα για Santorini Tours